Tuesday, September 20, 2011

Кавала,Ираклица и Метора


Најдоброто патешествие до сега!!!

Со баце Владо и баце Здраве цела една недела бевме кај јужниот сосед на качување,најпрво во Кавала (Blue Zina cave) пештерата е лудница невероватно е превисна и има 25 смерови од кои само неколку се лесни другите сите се над 7а,бидејки бевме само 2 дена таму на качување немаше многу време за работа на тешките смерови.Качив една 7б за малце на онсајт мегјутоа го утнав фаќалиштето на крај, подоцна го качив без проблем (видео во прилог), потоа качував една 8а+/б и без многу проблем ги врзував сите движења, само штета што неможевме да
останеме повеќе време на качување таму.Ама се враќам таму на есен највероватно...

Додека качувавме во Кавала спиевме на една плажа во блиску Неа Ираклица, се упознавме со една "будала" Јоанис ,кој 5 месеци живее на плажата.Покрај сево ова со Здравко навивме за Македонската Кошаркарска репрезентација од грчка таверна која беше полна со грци, меѓутоа така добро сме викале со Здравко кога ја победивме Литванија што грците се чудеа :)

Следниот ден експедицијата тргна накај Метеора каде што имаше качувачки камп заедно со грците. Во Метеора сум се изнакачувал насоки за 3 дена качив 7 насоки со тежини од 5 до 7 по UIAA немам појма што е тоа во француска скала меѓутоа не беа нешто посебно тешки само што Ради гуза ко медуза на почеток бидејќи клиновите се на растојание од по 5 метри онака нормално па се до 20 метри,ама се навикнав лесно па на крај не ги ни гледав клиновите така да супер излезе целово ова патешествие.
Сега здравје Боже се спремаме за поголеми успеси :)

п.с. пред една недела со мојот компанјон за матка Моте го качивме слободно Франгов без проблеми и можам слободно да кажам дека Панчев е потежок за еден плус или за една цела отцена.

Слики и видеото од Кавала во прилог.


Monday, September 5, 2011

Метеора и Пили


Со гостите од Кореа на еден викенд бевме во Метеора и Пили. За Метеора немам зборови ептен е хардкор местото.Иако бевме само два дена таму качивме 3 смера од кои едниот е на Спиндел познатата игла на Метеора која ја имаше на насловна на Гримпер магазинот, не им ги знам имињата на смеровите но затоа имам некои слики. Во недела пред да се вратиме бевме во Пили и местото е многу јако има 3-4 лесни смерови од 6а+ до 6б+/ц а другите 70 насоки сите се повеќе од 6ц+.Тој ден качив 7а+ на онсајт и качувавме многу други смерови, меѓудругото со Ване качувавме и една 7ц+/8а. Слики во прилог!

Се враќам таму за една недела!!! :)