Friday, March 6, 2009

Прв натпревар,најдобар спортист на природна карпа и семинар за инструкториПомина и овој викенд со премногу активности,многу ми беше драго што си ги видов сите пријатели од цела Mакедонија.Во Скопје стигнав во сабота каде на матка имаше семинар за инструктори кој што го следев и јас,пред тоа малце покачувавме направив сефте на природна карпа оваа година(тешко ми беше многу изгледа сум излегол од колосек).После матка бевме на пивце па на журка со Здравко се до сабајле.Другиот ден беше натпреварот баш како дома ми беше,си се накачував и несакајки ме прогласија за прво место,мегутоа после излегоа некои проблеми во бодувањето(прочитајте на предходниот пост мое размислување во врска со тоа) и ми го земаа првото а ми дадоа второ место (не е лошо за без тренинг).Исто така од СКА ме прогласија и за Најдобар Спортски Качувач на ПРИРОДНА КАРПА за 2008.
Искрено прекрасен викенд во Скопје !!!

Wednesday, March 4, 2009

Мое мислење во врска со концептот на првиот натпревар

Значи помина и првиот натпревар кој беше многу различен од оние кои беа организирани до сега.Искрено си поминав супер (исто како дома) си ги видов пријателите(качувачите) и беше многу релаксирано баш како што јас сакам.(иако не сум голем фан за натпревари овој концепт ми се допадна).
Меѓутоа изгледа имаше проблем во бодувањето и собирањето на поените од стазите.
Целиот концепт на натпреварот беше добар (можда и подобар од оние со изолациона зона),меѓутоа собирањето на бодовите по мое мислење не е добро, и би требало да се промени.

Моето мислење е :

На овој натпревар се сметаше кој има повеке топови од прва тој е победник,мегутоа се занемарува дека сите се тука под ѕидот и ги гледаат сите додека качуваат,сакам да кажам дека кога некој за прв пат качува некоја стаза(која никој не ја качил пред тоа) сите го гледаат и доколку тој згреши на стазата односно падне другите кои гледаат знаат каде згрешил и сигурно нема да ја направат грешката како него(првиот кој качувал на стазата),со тоа тој фактички тој е на соло мисија сам си наоѓа начин да ја качи стазата а другите само копираат.
така да би требало да се собираат ВКУПНО БОДОВИ а не како сега кој има најмногу топови од прва тој е победник.

Поздрав и слободно коментирајте во врска со ова мое мислење.

(да не излезе дека се бунам со одлуката да ми се земе првото место,јас само сакам да се подобри концептот на натпреварите од ваков стил)


p.s.( и на сраната на СКА пишува дека се собираат вкупно бодови)